Mondhygiëne

Een mooi en gezond gebit

Contact met anderen begint met een gesprek of een glimlach. Een mooi en gezond gebit geeft zelfvertrouwen. Naast de behandelingen bij een tandarts, is er ook een aantal aandachtspunten waar u zelf rekening mee kunt houden om uw gebit mooi en gezond te houden. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet.

Tips voor een goede mondhygiëne

Heeft u nog vragen over deze tips. Vraag het aan de tandarts, preventie-assistente of mondhygiënist Achmed Charsijev.

Vaak wordt het gebit te snel, te weinig of niet goed onderhouden. De gouden regel is ‘aandachtig verzorgen’. Neem voldoende tijd om alle tanden en kiezen goed schoon te maken.

De tand/kies is driedimensionaal van vorm, daarom is alleen poetsen met een tandenborstel bij volwassenen niet voldoende. Gebruik voor de juiste verzorging van uw gebit daarom ook floss, ragers en/of stokjes

In de groeven, op de randen en tussen de elementen zit de meeste tandplak (ophoping van schadelijke stoffen). Behalve juiste mondmilieu het meest effectieve tegen gaatjes en tandvlees problemen is de nauwkeurigheid waarmee u het gebit verzorgd. Verwijder eenmaal per dag de tandplak tussen de tanden/kiezen.

De techniek die wordt gebruikt om het gebit goed te onderhouden, is belangrijker dan de tandpasta die u gebruikt. De bewegingen en de handgrip op de tandenborstel zijn cruciaal voor die techniek. Vraag hierover meer informatie aan de tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistente. Je mond spoelen met spoelmiddelen is niet noodzakelijk.

Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-frisdranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie) en ook soms gaatijes.