De Kolibrie

Wij nemen graag een groot voorbeeld aan het kleinste vogeltje ter wereld. Door de originele, intelligente en nauwkeurige eigenschappen van de Kolibrie voelen wij ons nauw verbonden met het vogeltje.

Betrouwbaar:

Iedere snavel is op een bepaalde bloemvorm gespecialiseerd, waardoor er geen concurrentie tussen de kolibrie-soorten (ruim 300 soorten) optreedt.

Gedegen:

Kolibries zijn enorm intelligent en kunnen zich elke bloem herinneren waar ze ooit zijn geweest en hoe lang het duurt voordat deze bloem zich weer vult met nectar.

Natuurlijk

De kolibrie slaapt alleen ‘s nachts. Tijdens de slaap daalt de lichaamstemperatuur enkele graden om energie te besparen. Vergelijkbaar met de winterslaap bij beren.

Intelligent

De hersenen van de kolibrie nemen 4.2% van zijn gehele lichaamsgewicht in beslag. Dit is de grootste proportie in het vogelrijk.

Snel

Een kolibrie slaat zijn vleugels zo’n 70 keer per seconde en tot wel 200 keer per seconde, wanneer ze naar beneden duiken!

Origineel

De Kolibrie is de enige vogel ter wereld die zowel voor- als achteruit kan vliegen. Hij kan ook “stil staan” in de lucht, zijwaarts en zelfs ondersteboven vliegen.

Warm

De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika. Het oorsprongsgebied (genencentrum) van de kolibries ligt waarschijnlijk daar.

Kleurrijk

De mannetjes kolibrie is bont, meestal metaalachtig groen gekleurd, met een glanzend rode, blauwe of smaragdgroene keelkleur. Het vrouwtje is onopvallend gekleurd. Kolibries kunnen hun felle kleuren laten zien en verbergen, wanneer nodig.

Nauwkeurig

De kolibrie gebruikt zijn snavel voor het opzuigen van nectar en stuifmeel uit bloemen.

Waarnemend

Kolibries kunnen beter horen en verder zien dan mensen. Ze kunnen echter niet ruiken.

Gevarieerd

Tussen de soorten komen grote verschillen in gewicht voor. De kleinste (Bijkolibrie, Mellisuga Helenae) weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie (Robijnkeelkolibrie, Archilochus colubris) weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot. Kolibries kunnen tot 15 jaar oud worden en keren ieder jaar naar dezelfde plaats terug. Tijdens de koudere maanden trekken de vogels naar de warmere, meer zuidelijke streken.

Relaxt

Het hart van de kolibrie slaat tot wel 1260 keer per minuut! In ruststand heeft het kleine vogeltje een hartslag van 250 slagen per minuut. Ter vergelijking: het hart van een mens slaat gemiddeld 72 keer per minuut.

Klein maar fijn

De kleinste soort Kolibrie is niet groter dan een dikke hommel

Bron eigenschappen: World of Hummingbirds, Wikipedia