Wortelkanaalbehandelingen

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak. In iedere wortel loopt een kanaal of meerdere kanalen. Hierin zitten onder andere zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling is in tandartstermen endodontologische behandeling genaamd, is dus een ontsteking van het zenuwweefsel. De ontsteking kan ontstaan zijn door tandbederf, een lekkende vulling of als gevolg van een harde klap op een tand/kies. Lichaam’s reactie en bacteriën veroorzaken meestal deze ontsteking. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Als de ontsteking doorwoekerd levert deze gevaar op voor het behoud van een tand of kies. Een wortelkanaalbehandeling is dan noodzakelijk om de tand of kies te behouden.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en is pijnloos. De tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsels. Ontstoken tandweefsel geneest in de meeste gevallen niet meer, daarom haalt de tandarts het ontstoken zeeuwweefsel weg. Daarna reinigt tandarts het kanaal/kanalen met kleine vijltjes en spoelt het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling bouwt de tandarts uw tand/kies weer op met wit materiaal. Een tand/kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee. Na de kanaalbehandeling is de tand/kies verzwakt omdat er veel harde weefsel opgeofferd moet worden om bij de zenuwkamer te komen en ontstoken weefsel verwijderen.

Het belangrijkste is dat een kanaalbehandeling wordt voorkomen.