Wortelkanaalbehandelingen

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak. In iedere wortel loopt een kanaal of meerdere kanalen, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling in tandartstermen endodontologie genaamd, is dus een ontsteking van het zenuwweefsel. De ontsteking kan ontstaan zijn door tandbederf, een lekkende vulling of als gevolg van een harde klap op een tand. Bacteriën veroorzaken deze ontsteking. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Als de ontsteking doorwoekerd levert deze gevaar op voor het behoud van een tand of kies. Een wortelkanaalbehandeling is soms noodzakelijk om de tand of kies te behouden.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest in de meeste gevallen niet meer, daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg. Daarna reinigt zij het kanaal/kanalen met kleine vijltjes en spoelt zij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling bouwt de tandarts uw tand of kies weer op met wit materiaal. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee. Soms komt het voor dat de kies is verzwakt, dan kan een kroon nodig zijn.