Wortelkanaalbehandelingen

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak. In iedere wortel loopt een kanaal of meerdere kanalen, het wortelkanaal. Hierin zitten onder andere zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling is in tandartstermen endodontologische behandeling genaamd, is dus een ontsteking van het zenuwweefsel. De ontsteking kan ontstaan zijn door tandbederf, een lekkende vulling of als gevolg van een harde klap op een tand. Bacteriën veroorzaken meestal deze ontsteking. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Als de ontsteking doorwoekerd levert deze gevaar op voor het behoud van een tand of kies. Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk om de tand of kies te behouden.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en is pijnloos. De tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest in de meeste gevallen niet meer, daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg. Daarna reinigt zij het kanaal/kanalen met kleine vijltjes en spoelt zij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling bouwt de tandarts uw tand of kies weer op met wit materiaal. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee. Na de kanaalbehandeling is de tand of kies verzwakt omdat er veel harde weefsel opgeofferd wordt om bij de zenuwkamer te komen om ontstoken weefsel te verwijderen.

Het belangrijkste is dat een kanaalbehandeling wordt voorkomen.