Parodontologie

Parodontologie

Parodontitis is een medische term voor een ‘diepere tandvlees- en botontsteking’. De ontsteking kan in een geworderd stadium leiden tot het los staan en verlies van tanden en kiezen.

Bij mensen met ongezonde leefstijl komt parodontitis meer voor. Daarnaast hebben mensen met algehele aandoeningen en langdurig medicijnen gebruik een verhoogde kans op de ontwikkeling van parodontitis. Ook is gebleken dat parodontitis een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geeft. Dit komt door een toename van ontstekingscellen in het bloed. Daarnaast kan het bij zwangere vrouwen leiden tot vroeggeboorte.

 

Behandeling

De behandeling van gevorderde parodontitis vindt plaats bij een specialist waar wij regelmatig mee samenwerken. De behandelaar zal samen met u een behandelplan opstellen om de botontstekingen aan te pakken.

In het begin vindt een diepe gebitsreiniging plaats, alle tandplaque en tandsteen onder het tandvlees, de worteloppervlakken wordt verwijderd. Hierna heeft het tandvlees tijd nodig om te genezen. Na een aantal maanden zal de behandelaar opnieuw het tandvlees beoordelen. Diepe gebitsreiniging wordt 3 à 4 keer per jaar uitgevoerd om tandvlees en bot problemen te stabiliseren.

Voorkom tandvleesproblemen

Problemen aan het tandvlees zijn slecht voor de functie van je gebit en bovendien kunnen ze veel pijn veroorzaken. Een ontsteking begint vaak onschuldig zonder dat je er iets van voelt. Maar van het ene op het andere moment kun je er last van hebben. Probeer aantasting van je tanden en tandvlees daarom zoveel mogelijk te voorkomen door er goed voor te zorgen. Goed poetsen, flossen en stokeren is niet alleen bedoeld om het zichtbare gedeelte van je tanden te verzorgen, maar juist ook om de kern van je gebit schoon en gezond te houden!

Voor deze uitgebreide behandelingen verwijzen wij u door naar specialisten waar wij vaak mee samenwerken. Natuurlijk staan wij ook open voor uw eigen keuze qua behandelaar.